5 Eczacı Odası'ndan Ortak Açıklama: Hükümet İlaç Sanayisi ile Anlaştı, Fatura Yine Eczacıya Çıktı!

"Sosyal Güvenlik Kurumu 11 Aralık 2010 cumartesi (bugün) yayımladığı 27782 sayılı Tebliğ ile SUT’un 6.4.1. maddesini yeniden düzenlemiştir. Bu düzenleme ile ilaç sanayi ile yürütülen pazarlıklar neticesinde oluşan mutabakat resmileştirilmiştir.

Bu mutabakat ile Temmuz 2011 tarihinde yeniden gözden geçirilmek üzere yaklaşık 3 bin kalem ilaçta kamu kurum iskontoları artırılarak 1,1 milyar TL ve referans fiyat uygulamasıyla fiyatı düşürülecek olan ilaçlardan da 500 milyon TL’ olmak üzere toplamda 1,6 milyar TL’lik tasarruf sağlanması planlanmaktadır. Bunun serbest eczanelere yansıması 320 milyon TL seviyelerinde olacaktır.
 
Bu kadar yüksek bir tutarın eczane sahibi eczacılardan adeta gasp edilerek alınmasına karşın Türk Eczacıları Birliği’nin görüşmelerde taraf olarak yer alamaması son bir yıllık süreçte izlediği etkisiz, teslimiyetçi politikaların bir sonucudur.
 
17 Aralık 2010 Cuma günü yürürlüğe girecek olan Tebliğde;
 

·  Depocuya satış fiyatı 3,56 TL’nin altında olan ilaçlar için perakende satış fiyatı (KDV dâhil) üzerinden % 4 oranında indirim uygulanacağı,

· 20 yıllık olarak belirlenmiş ilaçlardan depocuya satış fiyatı 6,79 TL’nin üzerinde olan ilaçlara, referans fiyat alana kadar  %32,5 (baz iskonto %11+ %21,5 birlikte)  referans fiyat aldıktan sonra %20,5 (baz iskonto %11+%9,5 birlikte) iskonto uygulanacağı,
 
· Jeneriği olmayan orijinal ilaçlar için iskonto %32,5  (baz iskonto %11+%21,5 birlikte), jeneriği olan orijinal ilaçlar için iskonto %20,5 (baz iskonto %11+%9,5 birlikte) olarak uygulanacağı,
 

· Jenerik ilaçlar için  %20,5 (baz iskonto %11+%9,5 birlikte) iskonto uygulanacağı

belirtilmektedir.
 

(Bu yeni düzenlemeler ile oluşan 17.12.2010 tarihi itibariyle ilaçlarda uygulanacak kamu kurum iskontolarını özetleyen Tablo-1  aşağıda yer almaktadır.)

Kamu kurum iskontosu oranlarında yapılan artış ile kamunun ilaç giderlerinde sağlayacağı tasarruf kamuoyunda her ne kadar olumlu algılansa da biz eczacılar için bu yeni düzenleme ile uygulama ile kamu kurum iskontonun hesaplama yönteminden doğan eczacı taşıma zararında oluşacak artış nedeniyle eczacı karlılığında yüksek oranda düşüşler yaşanacaktır. (Yeni kamu kurum iskontolarının yaratacağı eczacı taşıma zararını gösteren Tablo-2 aşağıda yer almaktadır.)
 
Diğer yanda eczane taşıma zararı dışında,  %2,5’a varan oranlarda kurumlara yapılan iskontolar ve %12’yi bulan eczane giderleri göz önüne alındığında eczacının bu koşullarda  hizmeti sürdürmesi mümkün değildir.
 
Türk Eczacıları Birliği tarafından eczacı kamuoyuna duyurulan 10.12.2010 tarihli yazıda;
 
bu uygulama ile başlamak ve bundan sonra yaşanacak toplu ve haftalık tüm ilaç fiyat düşüşlerinde geçerli olmak üzere, fiyatı düşen ilaçların karekodlarının İlaç Takip Sistemin kayıt edilmesi suretiyle, fiyatı düşen bu ilaçların neden olacağı stok zararının depolar kanalıyla ilaç sanayi tarafından tam ve eksiksiz olarak ödenmesi düzenlemelerinin yapılacağı bilgisi aktarılmaktadır.
 
Stokların İlaç Takip Sistemi üzerinden bildirilerek ödeneceği yöntemi Türk Eczacıları Birliği’nin bugüne kadar ısrarla savunduğu ve İlaç Takip Sisteminin hayata geçirilmesi için olmazsa olmaz şart olarak öne sürdüğü stok düzeltme hakkı ve dağıtım kanallarının İlaç Takip Sistemine dahil edilmesi talepleriyle örtüşmemektedir. Çünkü açıklanan yöntem eczanelerimizde bulunan ve varılan mutabakatla iskontoları yükselerek fiyatları düşecek olan ilaçların İlaç Takip Sistemine kaydının yapılmasını şart koşmaktadır. Bu durumda İlaç Takip Sistemine geçiş koşulları gerçekleşmiş olacaktır.
 
Türk Eczacıları Birliği raf zararlarının ödenmesi konusunda bu yöntemi kabul ederek İlaç Takip Sistemi ile ilgili yıllardır verdiğimiz mücadeleyi bir kalemde silip atmıştır. Türk Eczacıları Birliği’nin bu tavrı eczacılık mesleğinin geleceğine yönelik ürettiği politikaların doğru ve sağlıklı olmadığını ortaya koymaktadır.

Eczacı odaları dışlanarak 2010-2011 yılı SGK İlaç Alım Protokolü taslağının hazırlanması ve bu taslağın SGK Başkanının onayına sunulacak aşamaya getirilmesi sürecin başından beri izlenen biat anlayışının bir sonucudur.

Türk Eczacıları Birliği’nin bugünden sonra izlenmesi gereken tavır;
 
· Tabanın beklentilerine yanıt veren politikaların sahibi olmak ,
· Çözümü eczacı odalarıyla birlikte üretmek,
· Örgütlü mücadeleyi öne çıkartmak
 
olmalıdır.

Eczacı kamuoyuna saygıyla duyurulur.

İstanbul Eczacı Odası
Bursa Eczacı Odası
Zonguldak Eczacı Odası
Kocaeli Eczacı Odası
Amasya Eczacı Odası

Tablo-1:     17.12.2010 tarihi itibariyle ilaçlarda uygulanacak kamu kurum iskontoları özeti


17.12.2010 TARİHİ İTİBARİYLE İLAÇLARDA UYGULANACAK

KAMU KURUM İSKONTO ORANLARI

 

 

 

 

 

 

İskonto

İmalatçı Fiyatı

(TL)

Perakende Satış Fiyatı (TL)

Sınıflama

1

4%

3,56 TL'nin altında

5,24 TL'nin altında

Bütün ilaçlar *

2

11%

3,56 - 6,79 TL arasında

5,24 - 10 TL arasında

Bütün ilaçlar *

3

32,5%

6,79 TL'nin üzerinde

10 TL'nin üzerinde

YİRMİ YILLIK, Referans fiyat alana kadar *

4

 

20,5%

6,79 TL'nin üzerinde

10 TL'nin üzerinde

YİRMİ YILLIK, Referans fiyat aldıktan sonra *


11 Aralık 2010     Okunma Sayısı : 999