Basın Açıklaması: G2D Etiketli İlaçların SGK Tarafından Ödenmemesi İle İlgili Son Durum

Değerli Basın Mensupları,

Yeni yılda, yine eczacıları ve vatandaşı mağdur eden bir uygulamaya imza atan Sosyal Güvenlik Kurumu, son açıklaması ile beklendiği gibi eczacıların ve Türk Eczacıları Birliği’nin kamuoyunu kasıtlı bir biçimde yanılttığını ileri sürmektedir.

Bugün 15 milyonu eczane stoklarında olmak üzere toplamda yaklaşık 100 milyon kutu G2D etiketli ilaç bulunmaktadır. SGK, 30 Aralık’ta yayımladığı Genelge ile 1 Ocak’tan itibaren bu ürünler için geri ödeme yapmayacağını duyurmuştur.

Sosyal Güvenlik Kurumu milyonlarca vatandaşı ve binlerce eczacıyı belirsizliğe sürükleyen 30 Aralık tarihli genelgesinden daha şaşırtıcı bir biçimde, G2D’li ürünlerin SGK tarafından kabul edilmeyeceğinin 15 aydır bilindiğini iddia etmektedir. Ancak 1 Eylül 2010 tarihinde Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Tosun imzası ile yayımlanmış, ekte bilgilerinize sunulan, genelgeden sonra SGK’nın konuya ilişkin hiçbir açıklaması bulunmamaktadır.  Söz konusu genelgede, G2D etiketli ilaçların son kullanım tarihlerine kadar, eczanelerden satışının uygun olduğu belirtilmektedir.

Devletin kural koyucu kurumları arasında tutarlılık olmasını bekleyen bizler, bu nedenle 30 Aralık 2010 tarihine kadar G2D etiketli ilaçların sunumunda herhangi bir sorun olmayacağı gerçeğinden hareket ediyorduk. Eğer iddia edildiği gibi 1 Eylül 2010 düzenlemesinin SGK tarafından göz ardı edileceği bilinseydi, bunca zamandır eczacılar ve tüm dağıtım kanalları G2D’li ürünleri stoklarında tutmaya devam eder miydi?

Herkesin malumu olduğu üzere Türkiye’de eczanelerden sunulan ilaçların yüzde 90’ından fazlasının alıcısı kamudur. Sosyal güvenlik kapsamındaki ve yeşil karta tabi hastaların ilaçlarının geri ödemesi SGK’nın belirlemiş olduğu kurallara göre yapılmaktadır. Yani ilaçların yüzde 90’ından fazlası sosyal güvenlik kapsamında alınmaktadır. Sağlık otoritesi tarafından son kullanım tarihine kadar hastaya sunumuna izin verilmiş, milli servetin bir parçası olan milyonlarca kutu ilacın, Türkiye’nin bu gerçeği göz önüne alındığında; geri ödeme kurumu tarafından kabul edilmemesi demek vatandaşın bu ilacı parasını ödeyerek almasından başka bir anlam taşımamaktadır.  Sosyal Güvenlik Kurumu yetkililerince basında ifade edildiği gibi, hastalarımızın deyim yerindeyse kapı kapı dolaşarak ilaç araması ise; sağlık ve eczacılık gerçeği ile bağdaşmadığı gibi, hastalar için zulüm demektir.

Türk Eczacıları Birliği 50 yılı aşkın süredir olduğu gibi, bugün de toplum yararını gözeterek kamuoyunu bilgilendirmektedir. Ancak eczacıları ve hastalarımızı sürekli tedirgin eden, sıklıkla sorunlu uygulamaları hayata geçiren Sosyal Güvenlik Kurumu, Türkiye gerçekliğinde, uygulamalarının yarattığı gerçek sonuçlar ile yüzleşmelidir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Ek:Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü 2010/63 Sayılı Genelgesi

 


04 Ocak 2011     Okunma Sayısı : 1138