Basın Açıklaması: Sözleşme Sürüyor, Eczacının Sorunu da!

15.01.2010
BASIN AÇIKLAMASI

SÖZLEŞME SÜRÜYOR, ECZACININ SORUNU DA!

Değerli Basın Mensupları,

SGK 16 Aralık’ta 4 Aralık’taki sorunlarımıza dikkat çekmek için tüm Türkiye’de yaptığımız kapatma eylemimizi gerekçe göstererek sözleşmelerimizi feshetmişti. Fesih, 16 Ocak’tan itibaren geçerli olacak, bu tarihten itibaren hastalarımız için faturalı / fişli ilaç dönemi başlayacaktı. Hastalarımız bedelini ödeyerek ilaçlarını alacak, faturalarının karşılığını ise SGK’dan tahsil edecekti. Bu durum, hem hastalarımızın ilaca ulaşmasının zorlaşması, hem de eczanelerimizde yaşanacak karmaşa nedeniyle hiç karşılaşmak istemediğimiz bir manzaraydı. Bu nedenle de bizler sözleşme masasında olduğumuzu, eczacıların sorunlarını çözen bir Protokol’den taraf olduğumuzu her vesileyle ifade ettik.

Danıştay 10 uncu Dairesi, dün aldığı bir kararla SGK’nın tek taraflı fesih işleminin yürütmesini durdurdu. Bu kararı, bir yandan sevindirici bir gelişme olarak değerlendiriyoruz; Çünkü hukuki olarak da haklılığımız en yüksek idari organ tarafından onanmış oldu. Ancak arkasından Sayın Çalışma Bakanı bu karara itiraz edeceklerini açıkladı. Danıştay da hala nihai kararını vermemiş olduğundan, sorun henüz ortadan kalkmış değil.  Öncelikli olarak buna dikkat çekmek istiyoruz.

Diğer yandan, varolan ve SGK tarafından feshedilen Protokolümüz, bizleri eczanelerimizi kapatma noktasına getiren sorunların ancak küçük bir kısmını oluşturuyordu. 4 Aralık’ta eczanelerimizi kapatmamıza neden olan sorunlar bizim için halen devam ediyor. Bizler bu süreçte ilaç fiyat düşüşlerine karşı olmadığımızın herkes tarafından anlaşıldığını düşünüyoruz. Bizim taleplerimiz eczacının gelirinin eczanesini sürdürebileceği düzeye getirilmesi, bizimle hiç ilgisi olmadığı halde haksız yere eczacıdan bedel alınmaması ve eczanede angaryaya zorlanmaması, bürokrasiye boğulmaması idi.  

Bugün gelinen süreçte hukukun bizleri haklı görmesinin yanında, halkın da bize olan desteği aslında bizi en çok yüreklendiren, kendimize güvenmemizi sağlayan unsur oldu. Hastalarımız da, ilaç gibi hayati bir ürünün marketten satışının mümkün olamayacağını, bu uygulama hayata geçse bile marketten ilaç almayacaklarını her yerde ifade ettiler. Açıklamalarımızın gerek basın-yayın organlarında gerekse hastalarımız nezdinde doğru biçimde yerini bulduğunu görmek, bu sürecin bizler açısından en önemli kazanımlarından bir tanesidir. 13.01.2010 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımızla yaptığımız görüşmede de anladık ki, sorunlarımız en üst makamlara kadar ulaşmış durumdadır.

Değerli basın mensupları, bizler dün (14.01.2010) Olağanüstü Başkanlar Danışma Kurulu Toplantımızda Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti ve 51 Bölge Eczacı Odası Başkanı olarak bir araya geldik; gelinen noktayı ve bundan sonra neler yapılacağını tartıştık.

İrademiz şu yöndedir: Bizler her şeyden önce, dayatmalarla değil, bizi dinleyen, anlayan, hak vermediği noktalarda karşılıklı tartışan ama demokrasi içi, meslek birliğimizi tanıyan ve eczacılar açısından yeni sorunlar üreten değil, sorunları çözmeye yönelen bir sürecin parçası olmak istiyoruz.

Bugün bu iradeyi ortaya koyanlar, 4 Aralık’ta sıkıntılarını anlatmak için kepenklerini koşulsuz olarak kapatanlardır. Bugün hak arama mücadelemizin halkı ilaçsız bırakarak cezalandırılamayacağı açığa çıkmıştır. Eczacıların, kamunun ve halk sağlığının çıkarlarının buluştuğu noktada, yeni bir Protokol de dâhil olmak üzere eczacıların sorunları hayatiyetini ve aciliyetini korumaktadır. 

Biz bu sorunların çözüleceğine olan inancımızı tekrarlıyoruz. Çünkü, en büyük ortak noktamız, hastalarımızın sağlık güvenliğini garanti altına almak, ucuz ve ulaşılabilir bir ilaç hizmeti sunmaktır.  Ama eczacıların diğer bir ortak noktası da, Birliğini korumak, eczanesini korumak, meslektaşını korumak, mesleğini korumak, ilaç hizmeti vermeyi korumaktır. 24.000 eczacı tarafından açıkça paylaşılan bu gerçeğin göz ardı edilmeyeceğini umuyor, Türkiye’de eczacılık hizmetinin hastalarımızın layık olduğu şekilde sürdürülebilmesi için görüşmelerin devam etmesini, taleplerimizin dikkate alınmasını ve gerekli düzenlemelerin ivedilikle yapılmasını talep etmeye devam ediyoruz.

Basına ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.


15 Ocak 2010     Okunma Sayısı : 1063