E- rapor uygulaması 01.11.2010 tarihi itibariyle başlamış olup, ilaç raporları MEDULA sistemini kullanan 2. ve 3. basamak sağlık hizmeti sunucuları tarafından elektronik ortamda gönderilmektedir. MEDULA sistemini kullanmayan sağlık hizmeti sunucuları (1.Basamak sağlık kuruluşları, TSK 2. ve 3. Basamak sağlık kurumları) tarafından düzenlenen ilaç raporlarının daha önce olduğu gibi eczaneler tarafından sisteme kaydedilmeye devam edeilecektir.· 1 Kasım 2010 tarihinden itibaren düzenlenmiş, Kurumca ödemesi yapılacak ilaçlara ait reçete ve raporların Sağlık Uygulama Tebliğinde yer alan hükümler doğrultusunda düzenlenmiş olması gerekliliği bulunmaktadır. Bu nedenle sözleşmeli eczanelerin SUT hükümlerine göre eksikliği bulunan elektronik raporlara dayanılarak reçete karşılamamaları gerekmektedir.· Oral kullanılan beslenme ürünleri için düzenlenecek E-Raporlarda etkin madde kodunun “SGKDOB” Enteral beslenme solüsyonu seçilmesi gereklidir.· Raporlar elektronik ortamda düzenlenmiş ise rapor fotokopisi Kuruma gönderilmeyecektir. E-raporun SUT şartlarına uygunluğu Medula Sistemi üzerinden kontrol edilmeli, varsa eksikliklerin hastane tarafından tamamlanması sağlanmalıdır.· Elektronik rapor düzenlenmesi durumunda Tebliğ’de rapora ekleneceği belirtilen belgelere ait bilgiler rapor içinde belirtilecek olup, ayrıca belge istenmeyecektir. Örnek: SUT’un 6.2.28.B- Ezetimib (statinlerle kombinasyonları dâhil) maddesi kapsamında elektronik rapor düzenlenecek olması durumunda, LDL düzeyi için ayrıca belge istenmeyecek olup, raporun “Açıklama” bölümünde LDL değerinin tetkik tarihi ile birlikte belirtilmiş olması yeterli olmaktadır.
Ancak; SUT’un 6.2.33. Makula Dejenerasyonunda Kullanılan İlaçların Kullanım İlkeleri başlıklı maddesi gereği rapor ekinde aranan hasta anamnezi, FFA ve lezyona ait renkli resim gibi belgelere ait bilgiler, elektronik rapor içinde belirtilemeyeceğinden, bu belgeler sağlık kurumunda hasta dosyasında muhafaza edilecek, belgelerin değerlendirilme sonucu raporun açıklama bölümünde belirtilecektir.
· 1 Kasım 2010 tarihinden önce düzenlenmiş raporlarda Tebliğ’deki rapora belge istenmesiyle ilgili uygulamalar aynen devam edecektir.
· Aile hekimlikleri ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 1.basamak sağlık kuruluşları tarafından düzenlenen ilaç raporlarının, eczaneler tarafından sisteme manuel yolla giriş işlemlerine devam edilecektir.
· Medula hastane sistemini kullanan sağlık hizmeti sunucuları raporları elektronik ortamda düzenleyecek ve bu raporlar başhekimlik tarafından elektronik ortamda onaylanacaktır.
· Raporlar elektronik ortamda düzenlenmiş ise; bu düzeltmelerin başhekimlik tarafından elektronik ortamda onaylanması koşuluyla, düzeltmeye esas reçete tarihinden itibaren süresinin sonuna kadar geçerlidir.
· Kullanımı sağlık raporuna bağlı veya katılım payından muaf ilaç(lar) için 1 Kasım 2010 tarihinden önce düzenlenmiş raporlarda “aslı gibidir” onayı yapılmış rapor fotokopisi, fatura ekinde Kuruma gönderilecektir. Aslı gibidir onayı; raporu düzenleyen sağlık kurumu veya reçeteyi düzenleyen hekim veya reçeteyi karşılayan eczacı tarafından yapılacaktır. Raporlar elektronik ortamda düzenlenmiş ise rapor fotokopisi Kuruma gönderilmeyecektir.”
· Sağlık raporlarında, SUT ve eki listelerde özel düzenleme yapılmış ilaçlar hariç olmak üzere, ilaç dozlarının belirtilmesi şart olmayıp, etken madde adının yazılması yeterli olacaktır. Sağlık raporuna etken madde adının yazılmasının yeterli olduğu ilaçlar için hastanın kullanacağı ilacın etken madde miktarı ve günlük kullanım dozu reçete ile düzenlenecektir. Ancak raporda ilacın etken madde miktarının ve günlük kullanım dozunun ayrıntılı olarak belirtilmiş olması halinde belirtilen doz miktarı aşılamaz.
· SUT eki EK-2/F Listesinde yer alan kısaltmalar hariç teşhislerde ve etken madde isminde kısaltma yapılmayacaktır. Ek-2F listesi için tıklayınız
· Sağlık raporları, SUT’ta özel düzenlemeler hariç olmak üzere en fazla iki yıl süre ile geçerlidir.
· Hasta kimlik bilgileri veya ilaç adına ilişkin yazım hataları ile SUT hükümlerine göre eksikliği bulunan (ilacın kullanım dozu, etken madde, kullanım süresi, ilgili hekim onayı veya tedavi şeması, ICD-10 kodu) sağlık raporları, bu düzeltmelerin aslına sadık kalmak kaydıyla; uzman hekim raporlarında, raporun çıktığı hastanede raporu düzenleyen hekim tarafından (bu hekimin bulunmaması halinde aynı branştan hekim), sağlık kurulu raporlarında ise raporda yer alan hekimlerden biri tarafından yapılması ve bu durumun başhekimlik mührü ve ıslak imza ile onaylanması koşuluyla, düzeltmeye esas reçete tarihinden itibaren süresinin sonuna kadar geçerlidir. Raporlar elektronik ortamda düzenlenmiş ise; bu düzeltmelerin başhekimlik tarafından elektronik ortamda onaylanması koşuluyla, düzeltmeye esas reçete tarihinden itibaren süresinin sonuna kadar geçerlidir.
· Sağlık raporlarına dayanılarak reçete edilen ilaçlar için, hastalardan ve raporu düzenleyen sağlık kurum ve kuruluşlarından, SUT ve eki listelerde belirtilen özel durumlar haricinde ek bilgi ve belge talep edilmeyecektir.
· SUT’un yürürlüğe girmesinden önce düzenlenen sağlık raporları, bu SUT hükümlerine uygun olması kaydıyla düzenlendiği tarihte geçerli olduğu süre sonuna kadar geçerlidir. Bu SUT hükümlerine uygun olmayan raporlar, SUT’un 6.1.1.C (6) fıkrası kapsamında bu SUT hükümlerine uygun hale getirilebildiği takdirde geçerli olacaktır. (Kurumca süresi sonuna kadar geçerli olacağı duyurulan raporlar hariç)
· Elektronik rapor uygulamasında; SUT’ta geçen uzman hekim ve sağlık kurulu raporu ifadeleri “E-Rapor”, ıslak imza ve başhekimlik mührü ifadeleri de “elektronik imza” olarak değerlendirilecektir.
•EK-2/D listesi dışındaki ilaçlara ait raporlar MEDULA sistemine E-Rapor olarak kaydedilemeyecektir.
• Etken madde ile ilgili eklenmesi istenilen bilgilerin, açıklama alanına ilave edilmesi gerekmektedir. Etkin madde listesinde, kayıt edilmek istenilen maddenin bulunamaması durumunda; öncelikle güncelleme yapılması gerekmektedir. (zaman zaman etkin madde listesinde düzeltmeler ve eklemeler yapılmakta olup, ayrıca liste yayınlanmamaktadır)
· EK-2/D (Bedeli ödenecek ilaçlar) ve EK-2/E (Hastalığa Özel Diyet Ürünleri ile Tıbbi Mamalar) listesinde bulunan ürünlere ait raporlar MEDULA sistemine E-Rapor olarak kaydedilebilecektir. Ek-2/E listesi için tıklayınız
· EK-2/G listesinde yer alan ilaçlar ile ilgili olarak düzenlenen raporlar ise E-Rapor kapsamı dışında olduğundan bu tür raporlar hastaneler tarafından yine yazılı olarak düzenlenecektir. Ek-2/G listesi için tıklayınız
Yurtdışı sigortalılarına düzenlenecek ilaç raporları E-Rapor kapsamında değildir.
· E-Rapor uygulamasında rapor onaylama yetkisi başhekim haricinde, başhekimliklerce bağlı bulunulan Kurum mevzuatları hükümleri doğrultusunda görevlendirilecek ikinci bir kişiye de tanımlanabilmektedir. Bu şifrenin tanımlanabilmesi için bağlı bulunulan sağlık sosyal güvenlik merkezlerine başvurulması gerekmektedir.
· MEDULA sisteminde E-Rapor uygulamasında taslak olarak kaydedilen E-Raporların başhekimlik tarafından onaylanmadığı ve bu nedenle kişilerin mağduriyetlerinin oluştuğu tespit edildiğinden, MEDULA sistemine taslak olarak kaydedilen E-Raporların ‘‘ rapor onay ’’ yetkisi verilen kişiler tarafından http://medula.sgk.gov.tr/medula/login.jsp adresinden onaylanması gerekmektedir.
· Başhekim tarafından MEDULA sistemi üzerinden onaylanan raporlar ile eczanelerden ilaç temin edilmesi durumlarında, bu raporların sağlık hizmeti sunucularınca MEDULA sisteminden silinmesine veya düzeltilmesine izin verilmemektedir. Bunun haricinde değiştirilmesi gereken E-Raporlar ise hastaneler tarafından silinip düzeltilebilecektir.
· E-Rapor uygulaması ile ilgili proje Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü İzleme ve Değerlendirme Daire Başkanlığınca tamamlandığından bundan sonra E-Rapor uygulamasına ilişkin çalışmalar Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü İlaç ve Eczacılık Daire Başkanlığı tarafından yürütülecektir.
· E-Raporun girilmesi aşamasında; rapor teşhis kodları, etken madde kodları ve SUT kuralları ile ilgili sorun yaşanması halinde öncelikle güncelleme yapılarak tekrar deneme yapılmalıdır. Sorunun devamı halinde; ayrıntılı şekilde (etkin maddelerle birlikte mümkün ise ilaç adının da belirtilmesi) ilacetkenmadde@sgk.gov.tr adresine, bunların dışında oluşan medula rapor servisi ile ilgili hataların medulayeniversiyon@sgk.gov.tr adresine iletilmesi yada http://servismasasi.sgk.gov.tr adresinden onay kaydı açılması gerekmektedir.