Bilindiği üzere; Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 9 Şubat 2021 Tarihli ve 31390 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 509)'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 526) gereğince, Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşme imzalayan sağlık hizmeti sunucuları ile medikal malzeme ve ilaç/etken madde temin eden tüm mükelleflerin 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren E-Fatura uygulamasına, 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren E-Defter uygulamasına geçmeleri zorunlu hale gelmiştir.
Eczanelerimizin, 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren geçiş yapmaları gereken E-Defter uygulaması ile ilgili yaptığımız çalışmalar sonucunda elde edilen güncel bilgiler şu şekildedir;
- E-Fatura uygulamasına geçiş yapmış olan tüm eczanelerin, 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren E-Defter uygulamasına geçiş yapmış olmaları gerekmektedir.
- E-Defter uygulamasına geçiş başvurusu ve 2022 Nisan ayından itibaren başlayacak olan defter bildirimleri, E-İmza ile yapılabilmekte olup eczaneler için Mali Mühür zorunluluğu bulunmamaktadır.
- Mali Mühür, elektronik kaşe yerine geçmektedir. E-imza ise kişinin ıslak imzası yerine geçmektedir. E-imza’nın mali mühürden en önemli farkı, firma yerine şahsa verilmesidir. Eczane gibi şahıs firmaları E-Fatura ve E-Defter işlemlerini Mali Mühür yerine E-İmza ile de yapabilmektedir. Ancak meslektaşlarımız tarafından E-İmza’nın güvenliğini riske etmemek adına Mali Mühür de tercih edilebilmektedir.
- Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 2021 yılında şahıs firmaları için belirlenen 3 yıllık Mali Mühür Sertifikası bedeli 217,12 TL(184 TL+KDV) olup başvurusu mportal.kamusm.gov.tr/bp/mm.go linki üzerinden yapılabilmektedir.
- E-Defter başvurusu, 31 Aralık 2021 tarihine kadar, muhasebeciniz aracılığı ile veya kullanmakta olduğunuz E-Fatura entegratör firması üzerinden E-İmza veya Mali Mühür kullanılarak yapılabilmektedir.
- 2022 Nisan ayından itibaren bildirilecek olan E-Defter ve Berat dosyalarının Gelir İdaresi Başkanlığına bildirilmesi, asıl ve ikincil kopyalarının saklanması işlemleri, E-Fatura Entegratör firmaları üzerinden yapılabileceği gibi muhasebecilerimizin kullanmakta olduğu muhasebe programları üzerinden de yapılabilmektedir. Ayrıca GİB’e bildirim işlemlerinin muhasebe programları üzerinden, saklama işlemlerinin ise çalışmakta olduğumuz E-Fatura entegratör firmaları üzerinden yürütülebilmesi de mümkündür.
- E-Defter dosyaları ve bunlara ilişkin Berat dosyalarının, asgari 10 yıl süre ile muhafaza edilmesi gerekmektedir.
- E-Defter uygulamasına geçiş ile birlikte Defteri Kebir ve Yevmiye Defteri’nin noter tasdik işlemlerine gerek kalmamış olup sadece Envanter Defteri için noter tasdik işlemlerinin yapılması gerekmektedir.
Duyurumuz, meslektaşlarımızı bilgilendirme amaçlı olup süreç içerisinde gerçekleşebilecek yeni gelişmeler ile birlikte gerekli güncellemeler yapılacaktır.