Ege Eczacı Odaları Toplantısı Sonuç Bildirgesi

Ege Eczacı Odaları Danışma Kurulu Toplantısı Bursa Eczacı Odası’nın ev sahipliğinde 20 Şubat 2010 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Toplantı sonucunda aşağıdaki görüşlerin T.E.B. Merkez Heyeti, Bölge Eczacı Odaları ve eczacı kamuoyuyla paylaşılması kararlaştırılmıştır:

1) 18 Eylül 2009 İlaç Fiyat Kararnamesi (İFK) ve Tebliğleri’nin 4 Aralık 2009 tarihinde uygulamaya geçmesiyle birlikte eczane cirolarında çok ağır tahribatlar yaşandığı görülmektedir. Sürecin bu şekilde devamı eczacı kamuoyu tarafından asla kabul edilemez.  Yaşanmakta olan bu süreç kapatma eylemimiz öncesinde de bahsettiğimiz gibi birkaç ay içerisinde 4.000, yıl sonuna dek yaklaşık 7.000-8.000 eczanemizin kapanmasına doğru giden bir süreçtir. Dolayısıyla bu kayıpları yaşamamak adına:

a) Kamu Kurum İskontolarının eczacının faturasından bağımsız hale getirilmesi,

b) İ.F.K.’da eczacı karlılık oranlarının yeniden belirlenmesi,

c) Meslek hakkının muhakkak sağlanması,

d) Adil bir reçete dağıtım sisteminin ivedilikle hayata geçirilmesi için Merkez Heyeti’nin tüm sorumlularla görüşerek kabulünü sağlaması gerekmektedir.

2) T.C.Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından T.E.B. devre dışına alınarak uygulanmak istenen İTS eczanelerde ilaç ve eczacılık hizmetini tıkayacak bir kaos yaratmıştır. Eczacılar her şekilde sahte ve kaçak ilaçla yıllardır örgütlü olarak mücadele etmektedirler. Bunun yanında halk sağlığını ve kamu kaynaklarını olumsuz olarak etkileyen her olgu eczacı örgütlerinin direkt olarak ilgi alanında olup, yasalardan edinilmiş bir görevdir. Ancak dünyada uygulaması başarılı olamamış İTS sadece kartonun sahte olup olmadığını sorgularken bizzat içindeki ilacın sahteliğini doğrulamaktan uzaktır. T.E.B.’in İ.T.S.’nin uygulanması için ileri sürdüğü çekincelerin tamamı ortadan kaldırılmadan hayata geçirilecek uygulamanın ilaç değil “Eczacı Takip Sistemi” haline geleceğinden hareketle henüz kabul edilebilir bir halden çok uzakta olduğu yadsınamaz.

3) İlaç Fiyat Kararnamesi’nin yaratmış olduğu eczacı zararlarının tazmini ilaç sanayicileri tarafından karmaşaya çevrilmiş durumdadır. Bakanlar’ın sanayicilerden söz aldıklarını ifade ettikleri zarar tazminleri ya hiç hayata geçirilmemiştir ya da kısmen uygulanmıştır. 45 gün diye başlayan yeni fiyat uygulama süresi önce 15-30-45 günlük dilimlere ayrılmış, sonra da 5 gün gibi kabul edilmez bir çizgiye çekilmiştir. Artık sözlerini yerine getirmeyen sanayicilere etkili yöntemlerle bunları hatırlatmanın yeniden zamanının geldiğini düşünmekteyiz.

4) Muayene katılım payı ücretlerinin bir bölümünün eczanelerde tahsil edilmesi ilaç ve eczacılık hizmetlerini engeller boyuta ulaşmıştır. Bu uygulamanın iptaline kadar geçecek süreçte farklı ve izlenebilir bir faturalandırma sistemi içinde değerlendirilmesi en azından eczacının hesap yapabilmesini sağlayacaktır. Konuyu T.E.B.’in T.C. S.G.K. Başkanlığı nezdinde sonuçlandırmak için girişimlerde bulunmasını talep ediyoruz.

Geciken adalet kadar geciken sağlık hizmetlerinin de toplumsal mutluluğa ve birlikteliğe onarılmaz tahribatlar yapacağının unutulmamasını bir defa daha hatırlatırız.

Kamuoyuyla paylaşırız. Saygılarımızla,

3.BÖLGE İZMİR ECZACI ODASI

7.BÖLGE BURSA ECZACI ODASI

9.BÖLGE ESKİŞEHİR ECZACI ODASI

15.BÖLGE ISPARTA ECZACI ODASI

16.BÖLGE DENİZLİ ECZACI ODASI

21.BÖLGE AYDIN ECZACI ODASI

29.BÖLGE AYDIN ECZACI ODASI

30.BÖLGE BALIKESİR ECZACI ODASI

32.BÖLGE MUĞLA ECZACI ODASI

33.BÖLGE AFYON ECZACI ODASI

35.BÖLE KÜTAHYA ECZACI ODASI

36.BÖLGE ÇANAKKALE ECZACI ODASI

46.BÖLGE UŞAK ECZACI ODASI


11 Mart 2010     Okunma Sayısı : 1213