10-11 Mayıs 2023 tarihlerinde 10:00-17:00 saatleri arasında BAOB 2. kat toplantı salonunda "Koçluk Bakış Açısıyla Hasta İletişimi" eğitimi gerçekleştirilecektir. Kontenjan sınırlı olduğu için aşağıdaki form girişini tamamlayan ilk 20 kişinin başvurusu kabul edilecektir. İstek olduğu takdirde ikinci 20 kişilik grup için Odamıza adınızı yazdırabilirsiniz.
* Başvuru ve kayıt linki:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfMgC1PoCy8iyo4pLSj63jAtJkKLt1a7_Tu9Kb2-xs2ix3g4Q/viewform?usp=sharing
“KOÇLUK BAKIŞ AÇISIYLA HASTA İLETİŞİMİ” EĞİTİM PROGRAMI
Eğitmen: PhD Ecz A. Selcen Alpan – ICF PCC/MYK Belgeli Profesyonel Koç
Eğitim Şekli: İnteraktif katılımla uygulamalı ve yüz yüze Süre: 12 saat (iki tam gün)
Eğitimin Amacı: 2013 yılında Resmi Gazetede yayınlanarak ülkemizde meslek olarak kabul edilen “Koçluk” mesleğinin sağlık profesyonelleri tarafından temellerinin anlaşılması ve koçluk bakış açısı kazandırılarak öncelikle hastaları ile olmak üzere toplum sağlığına destek olacak şekilde iletişim becerilerinin geliştirilebilmesi.
Eğitimin Kazanımları:
- Ülkemizde henüz yeni yeni bilinmeye başlayan “Koçluk” mesleğinin doğru şekilde tanımlanabilmesi
- Tam ve bütünlük felsefesinin anlamlandırılabilmesi
- Beynin çalışma prensiplerinin öğrenilmesi ile katılımcının, kendisinin ve çevresindekilerin düşünce şeklini kavrayabilmesi
- Olumlu dil kalıbının, bireyin davranış değişimine etkisinin fark edilebilmesi
- Temel iletişim becerilerinin hasta ile iletişime uyarlanabilmesi
- Hastanın mevcut durumunun algılanıp uygun dil kalıbı ile karşılanarak hastanın tedaviye uyuncuna destek olunabilmesi
Eğitim Başlıkları:
1.Koçluk Temel Bilgileri:
- Koçluk nedir, ne değildir?
- Koçluk temel felsefesi nelerdir?
- Koçun nitelikleri nelerdir?
2. Beyin Bilgisi:
- Beynin çalışma prensipleri
- Zihin Ekranı
- Pozitif İfade
3. Temel iletişim Becerisi:
- Koçlukta temel iletişim
- Güven oluşturmak
- Etkin dinleme
- Uyumlanma
- Geri bildirim
4. Güçlü Soru Sormak:
- Açık uçlu-kapalı uçlu sorular
- Güçlü soru sorma teknikleri
5. Değişim Aşamaları Modeli:
- Hastanın değişim aşamalarını anlamak
- Değişim aşamalarına uygun yaklaşım
Önemli Bilgi: Eğitim, ICF (Uluslararası Koçluk Federasyonu) tarafından ACTP akreditasyonuna sahip profesyonel koçluk eğitiminin 1. Modülü olan “Temel Koçluk Yetkinlikleri” nin sağlık personelinin ihtiyacına uygun şekilde sadeleştirilmesi ile oluşturulmuş olup, katılımcılara Yön Yönetim Yetkinlik Enstitüsü tarafından katılım belgesi verilecektir.
Ayşe Selcen Alpan Özgeçmiş:
Yrd. Doç. Dr. Eczacı Ayşe Selcen Alpan -ICF- PCC, MYK Onaylı / Profesyonel Koç
- Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi mezunudur. Yüksek lisans ve doktorasını yine aynı fakültede Farmasötik Kimya Anabilim Dalında yapmış olup, bu alanda 20 yıl hizmet verdikten sonra fiili hizmet süresini tamamlayarak ikinci kariyerinin peşine düşmüştür.
- Bilginin, paylaşıldığı takdirde anlam kazandığına inandığı için devam eden öğrenme sürecinde değer katmak ve bütüne fayda değeri ile aktarıcı rolüyle 24 yıldır anlatmaya devam etmektedir.
- 2018 yılında tanışmış olduğu koçluğun, yaratmış olduğu faydaya âşık olmuş “bir gün herkes koçluk dili ile konuşacak” vizyonu ile gerek sosyal sorumluluk projeleri gerekse profesyonel çalışmaları ile az zamanda çok iş yapabilme niyetiyle mesleğini keyifle sürdürmektedir.
- Eğitim Koçluğu, Profesyonel Koçluk, NLP Pratisyenlik, NLP Master, Koçluk Oyun Araçları, Lider Koçluğu programlarına ait eğitimler almıştır.
- Koçluk alanında MYK (Mesleki Yeterlilik Kurumu) onaylı ve ICF-PCC (Uluslararası Koçluk Federasyonu-Akredite Profesyonel Koç) unvanlı koç olup aynı zamanda koç mentörlüğü yapmaktadır. 1200 seansın üzerinde koçluk deneyimine sahiptir.
- Koçluk eğitimlerine paralel olarak, önemli değerlerinden biri olan sağlık alanındaki gelişimine de devam etmiş GAPS (Bağırsak ve Psikoloji Sendromu) danışmanlığı, aromaterapi, fonksiyonel tıp, MBSR (mindfulness temelli stres azaltma yöntemi), mindfulness temelli yoga uzmanlık eğitimleri almıştır.
- Hayatına sağlıklı yaşamı sokmak isteyen ama nereden başlayacağını bilemeyenler ve koçluk alanlarına sağlıklı yaşamı da eklemek isteyen koçlar için, sağlıklı yaşama gönül veren akademisyen eczacı bir koç olarak, Türkiye’nin ilk ICF CCE akredite Sağlıklı Yaşam Koçluğu programını tasarlamış olup halen eğitimini vermektedir.
- 20 yıllık öğretim üyeliğinin getirmiş olduğu tecrübe ile gençlerin gelecek yolculuklarında ihtiyaç duydukları kariyer hedeflerini netleştirme süreçlerinde destek olmayı da kendine misyon olarak belirlemiştir. Bu hedefle, gerek profesyonel olarak gerekse sosyal sorumluluk projeleriyle mentörlük ve koçluk hizmetlerine devam etmektedir.