"Mesleğimden Elini Çek" Mitingi Basın Açıklaması

Mesleğimden Elini Çek Mitingi hakkında basını ve kamuoyunu bilgilenmek için bugün İstanbul Eczacı Odası Konferans Salonu’nda bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda basın açıklaması metnini İstanbul Eczacı Odası Başkanı Ecz. Semih Güngör okudu. Basın toplantısına Bursa Eczacı Odası Başkanı Ecz. Kıvanç Atmaca ve Kocaeli Eczacı Odası Başkanı Ecz. Üzeyir Korkmaz da katıldı.

Bursa Eczacı Odası Başkanı Ecz. Kıvanç Atmaca tüm dünyada olduğu gibi sağlıkta sosyal devlet alanında bir geriye gidiş olduğunu belirterek Türkiye’de sadece eczacıların değil hekimlerin ve dişhekimlerinin de eylemlilik içerisinde olduklarını kaydetti. Başbakan Erdoğan’ın ABD’de olduğu gibi ilaçların marketlerde satılması için çalışma yaptıkları şeklindeki açıklamasını hatırlatan Atmaca, ABD’de tüm zehirlenmeler arasında birinci sırada ilaç zehirlenmelerinin geldiğini, tüm ölümler arasında 4. sırada da yanlış ilaç kullanımına bağlı ölümler olduğunu vurguladı. ABD Başkanı Obama’nın da ülkede sağlık reformu gerçekleştirme vaadiyle seçildiğini hatırlatan Atmaca, ABD’deki sağlık sisteminin örnek alınacak bir yanı olmadığını ifade etti.

Kocaeli Eczacı Odası Başkanı Ecz. Üzeyir Korkmaz da eczacılık mesleğinde yaşanan tüm olumsuz gelişmelerin aslında doğrudan sosyal devlete saldırı anlamına geldiğinin altını çizdi. Bitkisel ürünlere güzellemeler yapıldığına dikkat çeken Korkmaz, kimsenin burada vatandaşın cebinden çıkacak parayı konuşmadığını, bu ürünlerin sosyal güvenlik kurumları tarafından ödenmeyeceğini belirtti. “Bu ülkenin okullarında okumuş insanlar olarak bu ülke insanına borcumuz var” diyen Korkmaz, sorunun aslında eczacının ekmek parası sorunu olmadığını, bir ülke sorunu olduğunu belirtti ve “Bu sorunu halkımızla paylaşmak boynumuzun borcudur” dedi.

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Ecz. Semih Güngör ise eczacının ilaç üzerindeki monopolünün kırılmak istendiğini belirterek son olarak 2010 SUT’unda yapılan düzenlemeyle özel hastanelere “günübirlik tedavi”de ilaç satma yolunun açıldığını dile getirdi. İlaç Takip Sistemi’nin planlandığı gibi 16 Mayıs’ta yürürlüğe girmesi durumunda, ilaç hizmetinde şimdiye kadar görülmemiş bir kaosun oluşacağını belirten Güngör, sistemde ısrar edilmesi durumunda ilaç hizmetinin duracağını ifade etti.

9 Mayıs’ta Kadıköy’de altı eczacı odasının çağrısıyla düzenlenen “Mesleğimden Elini Çek” mitingine hazırlandıklarını ifade eden Güngör, pazar günkü mitingin görsellik açısından farklı ve renkli bir miting olacağını kaydetti.

Basın toplantısında Ecz. Semih Güngör tarafından okunan açıklamayı aşağıda meslektaşlarımızın bilgisine sunarız:

BASINA ve KAMUOYUNA

5 Mayıs 2010

9 Mayıs’ta “Mesleğimden Elini Çek” demek için Kadıköy Meydanı’ndayız!

Çünkü:

Mesleğimiz siyasi iktidar eliyle büyük bir yıkıma zorlanmakta.

Üç yıl önce yine Kadıköy Meydanı’nda yaptığımız Büyük Eczacı Mitingi’nde “Eczacılık Mesleği Sahipsiz Değildir” diyerek mesleğimize sahip çıkacağımızı ilan etmiştik.

Bu üç yılın sonunda tüm uyarılarımıza karşın mesleğimiz açısından gelinen nokta yıkımın eşiğidir.

Siyasi iktidar ülkede satışa çıkardığı diğer varlıklar gibi, ülke insanının sağlığını, ilaç hakkını da satışa çıkarmakta ısrar ediyor.

Halkın ilacını, halkın eczanelerini sermaye gruplarına teslim etmeye hazırlanıyor. 
Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın henüz hayata geçirilemeyen iki önemli ayağından biri olan Kamu Hastane Birlikleri yasa tasarısı meclis komisyonundan geçti, genel kurula gelmeye hazır.

İlaç ile eczacı arasındaki bağı koparan, ilaç alanında bakanlık denetimini ortadan kaldıran İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun ise bu yıl içinde yasalaşması planlanıyor.

Zam üstüne zam yapılan ilaç fark ücretleri, muayene ücretleri, ilave ücretler hastaların sırtında. Sosyal devlet ilkesi ayaklar altında.

Bu gidişe dur diyen hekimler, eczacılar, sağlık çalışanları ise mesleki özerkliklerinin yok edilmesiyle, odalarının, birliklerinin kapatılmasıyla tehdit ediliyor.
Dahası mesleğimizi karalamak adına türlü yalanlara başvuruluyor; “kaçakçı”lıkla itham ediliyoruz. Bu kadarı hiç olmamıştı!

Yıllardır niyetlerinin bu olduğunu söylüyoruz. Sonunda Başbakan açıkladı: İlacı süpermarketlerde satmak için düzenleme yapacaklarını söyledi.

Meslek örgütlerimiz iktidarın hedefinde. Sağlık Bakanı açıkladı: Türk Eczacıları Birliği’ni, Türk Tabipleri Birliği’ni, Türk Dişhekimleri Birliği’ni kapatmanın bir yasaya (bir fermana mı desek!) baktığını söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı eczacıları kaçak ilaç satmakla itham etti!

2009 yılının Aralık ayında yürürlüğe giren İlaç Fiyat Kararnamesi ve SUT değişiklikleriyle eczane ekonomileri 500 milyon TL’nin üzerinde zararda.

Bu yükü kaldıramayan eczanelerimiz bir bir kapanmakta ve meslek artık yapılamaz noktaya getirilmekte.

16 Mayıs’ta yürürlüğe gireceği açıklanan İlaç Takip Sistemi ile sigortalılara ilaç hizmetinde yeni bir kriz kapıda.

İlacı eczane dışına çıkaracak düzenlemelerden biri olan OTC yasasının eli kulağında, toplum sağlığını tehlikeye atma pahasına ilaç reklamının serbest bırakılması gündemde.

Tüm bu gelişmeler karşısında yaşanan sessizliği bozmak, mesleğimize uzanan elleri hep birlikte bükeceğimizi haykırmak için:

9 MAYIS PAZAR GÜNÜ

KADIKÖY MEYDANI’NDA

“MESLEĞİMDEN ELİNİ ÇEK”

Diyeceğiz!

Pazar günü aynı zamanda Anneler Günü ve çoğunluğunu kadınların oluşturduğu meslektaşlarımızın arasında anneler de çoğunlukta. Eczacı annelerimize o gün çocuklarını da yanlarına alarak mesleklerinin ve dolayısıyla çocuklarının geleceklerine sahip çıkma çağrısında bulunuyoruz.

9 Mayıs Pazar günü saat 11.30’da Tepe Nautilus önünde buluşacak, saat 12.00’de Kadıköy İskele Meydanı’na doğru yürüyüşe geçeceğiz. Saat 13.00’te mitingimiz başlayacak. Mitingde Bulutsuzluk Özlemi de bir konser verecek.

Basının ve kamuoyunun bilgisine saygılarımızla sunarız.

İSTANBUL ECZACI ODASI

BURSA ECZACI ODASI

DİYARBAKIR ECZACI ODASI

ZONGULDAK ECZACI ODASI

KOCAELİ ECZACI ODASI

AMASYA ECZACI ODASI


05 Mayıs 2010     Okunma Sayısı : 1403