Rekabet Kurulu’ndan Eczacılara Ceza

Geçtiğimiz hafta Rekabet Kurulu Türk Eczacıları Birliğine 361.190,30 TL idari para cezası verdi.

Aslında bu karara Rekabet Kurundan Eczacılara ceza demekten çok, İlaç Devlerinin karlarına destek demek daha doğru olacak sanırım.

Türkiye’de kararnameler doğrultusunda belirlenen ilaç fiyatlandırması oldukça karışık.
İmalatçı fiyatı, kamu fiyatı ve perakende satış fiyatı olarak üç farklı fiyat tanımlanmakta,
Yabancı ilaç firmaları tarafından üretilen ilaçların satış fiyatı belirlenirken, yurt dışındaki ülkelerde uygulanan fiyatı ile uyumlu olması esas alınmaktadır.
Bu ilaçların muadili olan ve yerli üreticiler tarafından imal edilen ilaçlara ise yaklaşık yüzde yirmi civarında daha düşük fiyat verilmektedir.
SGK Provizyon sistemindeki ortalama fiyat uygulaması nedeni ile, yani hekimin reçetede yazdığı ilaç’ın muadillerinden daha pahalı olması halinde aradaki fiyat farkının hasta tarafından karşılanmasından dolayı yabancı firmalar da kamu fiyatlarını geriye çekmekteler. Çünkü hastalar fiyat farkını ödemekte güçlük çektiklerinden ucuz ilacı tercih etmekteler.
İlaç fiyatlarında görünmeyen bölüm ise ürünün kar dağılımıdır.
Ülkemizde ilaç fiyatlarındaki Eczacı karları kademeli olarak belirlenmekte, bir ilacın fiyatı arttıkça Eczacı karı da düşmektedir.
Özellikle pahalı ilaçlarda Eczacı karları masrafını bile kurtaramayacak düzeyde olmakta, buna karşın sektörde tasarruf önlemi olarak da sadece Eczacının karına göz dikilmektedir.
Geçtiğimiz yıl başında çoğu yabancı kökenli olan bazı ilaç firmaları sektördeki krizi bahane ederek Eczacılara vermiş oldukları iskontoları %4–5 oranında geri çekmişlerdi.
Oysa aynı grup ilaçları daha da ucuza üreten yerli firmalar ise böyle bir uygulamaya gitmemişlerdi.
Bu uygulama sonrasında Türk Eczacıları Birliği (TEB) iskonto oranları düşen ilaçların yerine muadillerinin verilmesi kararını almıştı.
Tüm ülke çapında Eczacılardan destek gören bu eylem sonrasında söz konusu olan firmalar Eczacı iskontolarını geri vermişlerdi.
Konunun bazı firmalar tarafından Rekabet Kuruluna Taşınması sonucu, kurul TEB’i suçlu buldu.

Karara TEB İnternet sayfasından “Rekabet Kurumu, ilaç şirketlerinin ekonomik krizi bahane ederek eczacıların ilaç alım koşullarını kötüleştirmesine tepki gösteren eczacıların meslek örgütünü cezalandırdı. Kurum, bu kararıyla ilaç şirketlerinin karlılığının mı halkın ilaca ulaşımının sürdürülmesinin mi daha önemli olduğu konusunu tartışmaya açmış oldu.
Rekabet Kurumu eczacıların demokratik tepkilerini cezalandırarak, ekonomik krizi gerçekten yaşayan kesimlere boynunu bıçağın altına uzatmak dışında bir seçenek bırakmama niyetindeyse, buna başta eczacılar ve eczacıların meslek örgütü hiçbir biçimde geçit vermeyecektir. Türk Eczacıları Birliği, Kanunların kendisine verdiği görevi yerine getirmeye, hastalarının sağlığını, üyelerinin menfaatini korumaya devam edecektir” cevabını verdi.
Olaya büyük bir olasılık ile Danıştay noktayı koyacak.
Peki, ilaç pazarında istediği gibi manipülasyonlar yapan, pazarlarını ve karlarını çığ gibi büyüten, bütün bunları da devlete ödeten, her biri bir ilaç grubunda tekelleşen, yani rakipsizleşen çok uluslu ilaç şirketlerine hangi Rekabet Kurulu “dur” diyecek acaba.

 Kubilay Aydın Gazete Avrupa 27 Temmuz 2010

"


28 Temmuz 2010     Okunma Sayısı : 2458