17.03.2017 tarihinde başlamış olan Renkli reçete uygulaması sadece Kırmızı ve Yeşil reçeteleri kapsamaktadır.
- Gelen kırmızı ve yeşil reçeteler https://renklirecete.saglik.gov.tr/ adresine giriş yapılacaktır. Kullanıcı Türü “eczane” seçilecek ve İTS sistemine girilirken kullanılan GLN numarası ve şifresi girilecektir.
- 17 Mart itibari ile e-reçete veya manuel olarak gelen bütün kırmızı-yeşil reçeteler KILAVUZ da anlatılan şekilde “renkli reçete sistemine “ girilerek karşılanacaktır. Matbu Kırmızı-yeşil reçetelerin eskiden olduğu gibi bir nüshası Sağlık Müdürlüğüne gönderilecek, diğer nüshası eczanede muhafaza edilecektir.
- Hazırlanan uygulamada reçeteye yazılabilecek maksimum doz, kutu adedi ve hastanın elindeki ilaçların takibi yapılacaktır. Bu sebeple kırmızı ve yeşil reçeteleri Renkli Reçete Sistemi'nden sorgulamadan karşılamayınız. Önce reçete giriş reçete oluştur bölümünden hastanın elindeki ilaçlar sorgulanmalıdır.
- Doktorlar renkli reçeteleri elektronik olarak (e-imza ile) veya kırmızı –yeşil reçete formlarına yazabileceklerdir. Ama eczaneler bu reçeteleri renkli reçete sistemine işleyerek karşılamak zorundadırlar.
- Renkli reçete, eğer doktor tarafından AHBS/HBYS Entegrasyonu sağlanarak yazılmışsa doktor hastaya hem Medula E-reçete numarasını hem de Renkli Reçete Sistemi E-Reçete numarasını verecektir. Bu durumda reçetenin sadece Medula sistemine işlenmesi yeterlidir. Medula Sistemi reçeteyi otomatik olarak Renkli reçete sistemine iletecektir.
- Renkli reçete doktor tarafından AHBS/HBYS Entegrasyonu sağlanmadan yazılmışsa hastaya sadece Medula E-Reçete numarası verilecektir. Doktor hastaya renkli reçete de vermek zorundadır. Bu durumda reçete önce Renkli Reçete Sistemine girilecek sonra Medula Sistemi'ne işlenecek, Medula Sistemi'nin verdiği Medula kayıt numarası tekrar Renkli Reçete Sisteminde içeri aktarılacaktır. İTS'den ilaçların düşüşü SGK reçetesi ise Medula Sistemi tarafından yapılacaktır. (İçeri aktar bölümünde Medula kayıt numarasını veya ilk başka verilen Medula e-reçete numarasını deneyiniz.) Manuel reçete girişi videosu için tıklayınız. Renkli Reçete Sistemi ile AHBS/HBYS Entegrasyonu OLMAYAN durum için tıklayınız
- Özel reçete ise elden satışlarda, eczane programları gerekli uyumu sağlayan güncellemeyi yapana kadar eczacı tarafından renkli reçete sistemine işlenecektir. Elden satışlarda hasta ilaç takibi yapılması açısından önce Renkli Reçete Sisteminden kontrolünün yapılması gerekmektedir. Bu sebepten ilaç verilmeden önce renkli reçete sistemine “elden satış şeklinde” kayıt yapılmalıdır. Elden satış videosu için tıklayınız
- Henüz sistem içinde raporlar bulunmadığı için başlangıçta raporlar sisteme eczacı tarafından işlenecektir. Eczane Hasta Rapor Giriş videosu için tıklayınız. Aynı şekilde sisteme doktor bilgileri de işlenecektir. Raporlar işlenirken etken maddeler Sağlık Bakanlığı kodları (ATC Kodları) ile girilecektir. RENKLİ REÇETE İLAÇLARI VE ATC KODLARI için tıklayınız
- Ayın ortasında başlanıldığı için 1-16 mart arası reçetelerin eskiden olduğu gibi listesi hazırlanarak, 17-31 Mart arası reçetelerin ise yeni sistemden döküm alınarak bağlı bulunduğunuz İl veya İlçe Sağlık Müdürlüğü'ne eskisi gibi teslim edilmesi gerekmektedir.
- Önümüzdeki aylarda, bütün kırmızı-yeşil reçeteler Renkli reçete Sistemine uygun olarak (çift e-şifre) e-reçete yazılmışsa Sağlık Müdürlüklerine gönderilmesine gerek kalmayacaktır. Ama tek bir matbu reçete bile olsa döküm listesi alınarak bağlı bulunduğunuz İl Sağlık Müdürlüğü’ne teslim edilecektir.
- T.C. kimlik numarası olmayan hastaların reçeteleri kırmızı-yeşil matbu formlara yazılacaktır. Bu reçeteler sisteme işlenemediği için eskiden olduğu gibi karşılanacaktır.
-
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından gönderilen 24.03.2017 tarih ve 88866997-505.99-E.67055 sayı yazı ile aşağıdaki bilgiler verilmiştir; Kurum tarafından yayımlanan 14.03.2017 tarih ve 966(2017/1) sayılı genelgede, basılı (kağıt) kırmızı ya da yeşil reçete yazılacak istisnalar olarak yer alan "…Teknik sebeplerle Renkli Reçete Sisteminin çalışmaması durumunda ve henüz sistem entegrasyonu sağlanamayan sağlık hizmet sunucularında matbu düzenlenen kırmızı ya da yeşil reçete üzerinde "Sistemlerin çalışmaması nedeniyle e-reçete düzenlenememiştir" ibaresi kaşe ya da el yazısı şeklinde bulunan ve bu ibarenin reçeteyi düzenleyen hekim tarafından onaylandığı ıslak imzalı reçeteler…" maddesinde belirtilen "Sistemlerin çalışmaması nedeniyle e-reçete düzenlenememiştir" kaşesi ya da el yazısı ile yazılı ibarenin söz konusu basılı reçetelerde 30 Nisan 2017 tarihine kadar aranmayacaktır.
- 17 Mart 2017 tarihi itibariyle düzenlenen Mart ayına ait, TC kimlik numarasına sahip olmayan (yabancı uyruklu) hasta reçetelerinin, veteriner hekim reçetelerinin ve majistral reçetelerin Renkli Reçete Sistemine girişi yapılamaması nedeniyle söz konusu basılı reçeteler 17 Mart 2017 tarihi öncesinde uygulandığı şekilde, Renkli Reçete Sistemine kayıt yapılmadan İl Sağlık Müdürlüklerine teslim edilebilecektir.
- 2017/1 sayılı Renkli Reçete Sistemi Genelgesi için tıklayınız
- Renkli Reçete Sistemi ile AHBS/HBYS Entegrasyonu OLAN durum için tıklayınız
- Renkli Reçete Sistemi ile AHBS/HBYS Entegrasyonu OLMAYAN durum için tıklayınız
- REÇETE SONLANDIRMA İŞLEMİ:
Mart ayı için sonlandırma butonunun pasife alındığı bilgisi verilmiştir.
Renkli Reçete Sistemi'nde Reçeteler sorgulandığında ve liste halinde geldiğinde ekranın sağ üst köşesinde işlemler butonunda "excele aktar-yazdır" seçeneği seçilmelidir. Çıktısı alındıktan sonra imza kaşe yapılıp matbu reçetelerle birlikte Sağlık Müdürlüğü'ne iletilmelidir.

Sonlandırma aktife alındığında elektronik olarak müdürlük ekranına düşecektir.
Doktor adı bulunamama veya yaşanılan sıkıntılarla ilgili renkli.recete@titck.gov.tr mail adresine veya 0312 218 34 50 veya 0312 218 34 51 nolu telefonlara başvurabilirsiniz.