SGK, SUT'un Bazı Maddelerine Açıklık Getirdi

Sosyal Güvenlik Kurumu web sitesinden yaptığı 31.08.2010 tarihli duyuru ile Sağlık Uygulama Tebliği'nde yer alan bazı maddelerin uygulanmasında bazı teknik ve detay bilgilere açıklık getirmiştir.

 

Duyurunun 1. maddesinde;

1) SUT'un "6.2.38. Diyabet Tedavisinde İlaç Kullanım İlkeleri" başlıklı bölümü ile ilgili olarak;

Reçetede insan insülinlerinin tek başına yazılı olması durumunda, 6.2.38. maddenin (1) numaralı fıkrası; insülinlerin rosiglitazon veya pioglitazon ile birlikte reçetelenmesi durumunda ise 6.2.38. maddenin (3) numaralı fıkrası kapsamında işlem yapılacaktır" denilmektedir.

 

6.2.38 numaralı maddenin 1. fıkrası: Metformin, sulfonilüreler, akarboz ve insan insülinleri tüm hekimler tarafından reçete edilebilir.

 

6.2.38 numaralı maddenin 3. fıkrası: Analog insülinler, Rosiglitazon ve Pioglitazon ile Rosiglitazon veya Pioglitazonun insülin ile kombine kullanımları endokrinoloji, iç hastalıkları ve kardiyoloji uzman hekimlerince veya bu hekimlerce düzenlenen uzman hekim raporuna dayanılarak tüm hekimlerce reçete edilebilir.

 

Konu ile ilgili 01.04.2010 tarihinde TEB'e yazdığımız yazı için tıklayınız.

 

Duyurunun 3. maddesinde ;

 "3) Yürürlük tarihi 9.6.2010 olan 3.6.2010 tarih, 27600 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Tebliğ ile Ek:2/C Listesinin 45. maddesinde;

"Solifenasin, Tolterodine-L, Trospiyum, Darifenasin, Propiverin; Oksibutinine yanıt alınamayan yada tolere edemeyen hastalarda (Üroloji, nöroloji, çocuk sağlığı ve hastalıkları, kadın hastalıkları ve doğum, pediatrik cerrahi, FTR, geriatri uzman hekimlerince reçete edilir. Geriatri, üroloji veya nöroloji uzman hekimlerinin düzenlediği uzman hekim raporuna dayanılarak tüm hekimlerce reçete edilir)" düzenlemesi yapılmıştır.

Tebliğ'in yürürlüğe girdiği 9.6.2010 tarihinden önce, raporun düzenlendiği tarihteki Tebliğ hükümlerine göre düzenlenmiş raporlarda "Oksibutinine yanıt alınamama yada tolere edememe" koşulu aranmayacaktır." denilmektedir.

 

Bu açıklama ile ilgili etken maddeler için düzenlenmiş eski raporlarin geçerli olduğu anlaşılmaktadır.

 

 Aynı maddede;

 Yürürlük tarihi 9.8.2010 olan, 6.8.2010 tarih 27664 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Tebliğ ile yeni bir düzenleme yapılarak maddenin mevcut durumu; "Solifenasin, Tolterodine-L, Trospiyum, Darifenasin, Propiverin; Oksibutinine yanıt alınamayan ya da tolere edemeyen hastalarda tüm uzman hekimler tarafından, uzman hekimlerce düzenlenen rapora dayanılarak tüm hekimlerce reçete edilir." şeklinde belirlenmiş olup, Oksibutinine yanıt alınamadığının ya da tolere edilemediğinin hasta adına düzenlenecek sağlık raporunda veya reçetede belirtilmesi yeterli olacaktır.

Türk Eczacıları Birliği'ne 23.08.2010 tarihinde 7678 sayılı bir yazı ile eski raporların geçerli olup olmadığı konusunda görüş talep etmiştik.Bu duyuru ile konuya açıklık getirilmiştir.

İlgili yazımız için tıklayınız.

 

Duyurunun 5. maddesinde ;

5) Bilindiği üzere Antiagregan ilaçlar; Koroner Arter Hastalığı, Periferik ve serebral (serebrovasküler) damar hastalıkları, venöz yetmezlikler tanılarında muaf olarak ödenmektedirler. Bu kapsamda Tebliğin "6.2.15.A- Klopidogrel" başlıklı maddesinin (3)

numaralı fıkrasında; "anjiografik olarak belgelenmiş koroner arter hastalığı, tıkayıcı periferik arter hastalığı veya serebral iskemik olay (iskemik inme)" şeklinde yer alan tanılar için medula sisteminden ICD-10 kodlarına göre düzenlenen rapor içeriğinde bu tanılara ilişkin Tebliğin ilgili maddesi gereği aranması gereken detay bilgilerin (tıkayıcı vb.) reçetelerde belirtilmesi yeterli olacaktır.

 

Bu durumda detay bilgiler (tıkayıcı ,iskemik vb..) reçetede belirtilmişse kurum tarafından yeterli görülmektedir.

 

Duyurunun 6. maddesinde;

6) Tebliğ eki "Ek/2 Hasta Katılım Payından Muaf İlaçlar Listesi"nin "10.12.Nöropatik ağrı" başlıklı maddesinin 10.12.4 alt maddesinde "Alfa lipoik asit (sadece periferik diabetik nöropatide)" hükmü yer almaktadır.

Medula sistemindeki ICD10 kodları arasında yalnızca "Nöropatik Ağrı" bulunduğundan raporlarda bu tanı ve buna ait ICD 10 kodu yer alacakhastalık Periferik Diabetik Nöropati ise bu husus raporda / reçetede açıklama olarak belirtilecektir.

 

Meslektaşlarımızın ilgili duyurudaki "1.10.2010 tarihinden itibaren etiket/barkod bilgilerinde ismi yer alan hekim ile reçeteyi düzenleyen ve ıslak imzasıyla kaşesi bulunan hekimin farklı olması halinde bu reçeteler Kurumumuzca karşılanmayacaktır." hükmü doğrultusunda hareket etmeleri önem arz etmektedir.

 

Duyurunun 11. maddesinde ;

"11)Elektronik reçete çıktılarına sonradan ilaç ilavesi, değişiklik ve düzeltme yapılması gibi tüm işlemler, yine bilgisayar ortamında yapılacaktır."denilmektedir.

 

Meslektaşlarımızın e-reçete düzeltmelerinde elle düzeltme yaptırmamalarını önemle hatırlatırız.

 

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun 31.08.2010 tarihli duyurusunun tam metni için tıklayınız.


31 Ağustos 2010     Okunma Sayısı : 8511