SGK Uygulamaları 2009

31.12.2009

Kamu Personelinin Sağlık Hizmetlerinin Sosyal Güvenlik Kurumuna Devrine İlişkin Tebliğ

30.12.2009

SUT'ta değişiklik içeren Genelge

15.01.2010 tarihinde yürürlüğe girecek Kamu Personelinin Genel Sağlık Sigortası Kapsamına Alınması Hakkında Tebliğ

29.12.2009

Rosiglitazon+Metformin etken maddeli ilaçlar ve Kalsitonin Raporları hakkında değişiklik

4.12.2009

Beşeri İlaçların Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar

3.12.2009

2008 Yılı Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ

21.12.2009

1-) Kapesitabin Etken Maddeli Xeloda İsimli İla. tablet formunda olmasına rağmen kür olarak değerlendirilmektedir. Bu nedenle 1 kutudan fazla verilmemesine dikkat edilmelidir.

2-) Osteoporoz ilaçları verilme ilkelerinde hastanın kırığının "patolojik kırık" olması gerekmektedir.

3-) İlaç kullanım raporları, sağlık kurumlarında uzman düzeyinde poliklinik hizmetinin verildiği her poliklinik biriminden uzman tabip tarafından yapılacak muayene ve istenilen tetkik ve tahlillerin sonucuna göre gerekli görülmesi halinde bizzat düzenlenecek, poliklinik protokol numarası verilecek ve başhekimlik (kadrosunda uzman tabip bulunan birinci basamak sağlık kuruluşları için sağlık grup başkanlığı) kaşe ve mührü basılarak onaylanacak...." hükmü doğrultusunda;
Kadrosunda Uzman Hekim ( Tıp Fakültesi'nde ihtisasını yapmış olan) bulunduran 1.Basamak Sağlık Kuruluşları ilaç kullanım raporu çıkarabilmektedir. Ancak bu raporlar, Sağlık Grup Başkanlığı'nca onaylandığı takdirde geçerli olabilmektedir. Bu raporlar provizyon sistemine 11990102 kod numarası ile Sağlık Grup Başkanlığı olarak işlenmelidir.

15.10.2009 tarihinden itibaren geçerli Ek-2/D-Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesi”nde yapılan düzenlemeler

1.11.2009 tarih 2009/129 sayılı Genelge ile de uygulamanın 4 Aralık 2009 tarihinde yürürlüğe girmesi hakkında

20.10.2009

1- 19.10.2009 Tarihinden Önce Çıkan Osteoporoz Raporları Çıktığı Tarihteki S.U.T.'A Uygun Koşullardaysa (L1-L4 Değerlerine Veya 65 Yaş Altı Veya 65 Yaş Üstü Koşulları Aranmaksızın ) Süresi Bitimine Kadar Geçerlidir. Kalsitonin Grubu İlaçlarda "Ağrılı Vertebral Kırığı Mevcuttur" İbaresi Dışında Sadece Osteoporoz Teşhisiyle Çıkan Raporlar 3 Basamak Sağlık Kuruluşlarında İç Hastalıkları, FTR, Ortopedi Ve Travmatoloji, Kadın Hastalıkları Ve Doğum Veya Romatoloji Uzman Hekimlerinden Biri Tarafından Reçete Edebilecektir.

2-  1 Ekim 2009 tarihinde Bursa'da başlayan Aile Hekimliği Uygulamasında Aile Hekimi tarafından yazılan reçetelerde 11990101 aile hekimi kodu girilmelidir. Aile hekimleri 206 kodlu reçete teşhislerini ve 225 teşhis kodlu Osteoporoz reçetelerini yazabilecektir.  Elektronik ortamda üretilen reçeteler SGK kapsamında karşılanacak, elektronik ortamda üretilen reçeteler üzerindeki hatalarda doktor tarafından kaşe ve imzalanmak kaydı ile elle düzeltme yapılabilecektir. Provizyon çıktısında görülen muayene ücretleri eczanelerce tahsil edilecektir.

3- SUT’ta 12.10.2009 tarihi itibariye yapılan değişiklerin yürürlük tarihleri:  Ek: 5, 6, 7, 8’de yapılan düzenlemeler genelgenin yayımlanması itibariye 30 gün sonra, diğer maddelerde ise 19.10.2009’dir. 12.10.2009 tarihinde değişen SUT maddeleriyle ilgili çalışma için tıklayınız

4- 2009/120 Sayılı Genelge ile yapılan değişiklik ve düzenlemeler için tıklayınız

08.07.2009

1-Clopidogrel(Plavix, Karum, Pingel vb.) ve A.S.A.(Coraspin, Ecopirin vb.) aynı reçetede yer aldığında G.İ.S. intoleransı nedeniyle CLOPIDOGREL kesilmektedir. Hasta A.S.A. kullanabiliyorsa CLOPİDOGREL kullanamayacağı konusuna dikkat ediniz. Clopidogrel kullanan hastanın reçetesine A.S.A. vermeyiniz.

2-Tıkayıcı periferik serebravasküler damar hastalığı ile tıkayıcı periferik arter hastalığı aynı değildir. Clopidogrel ilaçlarını verirken bu konuya dikkat ediniz.

3-Kan şekeri ölçüm çubuğu verirken rapor kodlarına dikkat ediniz.
9500: Tip 1 diyabet tanısına ……………………… 1 ayda 100 adet
9600: insulin kullanan Tip2 diyabet tanısına ……... 3 ayda 100 adet
9700: hipoglisemi tanısına………………………… 1 ayda 50 adet
9800: Gestasyonel diyabette………………………. 1 ayda 100 adet
9900: Sadece oral diyabet tedavisi alanlarda……… 3 ayda 50 adet

4-Osteoporoz raporlarında K.M.Y. ölçümlerinde femoral bölgeden yapılan ölçümlerde femur total veya femur boynu T değerlerinden herhangi birinin -2.5 veya daha düşük olması gerekiyor.

5-İade edilen reçetenin düzeltilmesi yaptırılamasa da Kurum’a iade edilmesi gerekmektedir. İade edilip düzeltilemeyen reçeteler kesintiye uğradıktan sonra hiçbir işlem yapılamıyor.

6-Ay sonunda kesilen faturaların Kurum’a teslimi erken yapılırsa evrak incelemesi o derece çabuk yapılabilmektedir. Ayrıca iade edilen ve kesinti uygulanan ilaçlar için itiraz işleminin uzaması sonucunda tamamının incelenmesi işlemi 60 günü geçmesi halinde geri ödeme %75 avans şeklinde olmaktadır. Bu durumun yaşanmaması için mümkün olan en kısa sürede evraklarınızı Kurum’a teslim ediniz.

7-Kırmızı ve yeşil reçeteyle karşılanan psikotrop ve narkotik grubu ilaçlar raporlu olsa bile defada reçeteye verilebilecek miktar T.C. Sağlık Bakanlığı genelgelerindeki miktarları aşamaz. Bu miktarlardan fazla verilen ilaçlar kesintiye uğramaktadır.

04.06.2009

1-Aşırı aktif mesane endikasyonu olan ilaçlarda rapor kodu olarak; Aşırı aktif mesanede 20.00 katılım paylı, nörojenik mesane kodunda ise katılım paysız işlem yapılmalıdır.

2- Reçete ve raporlardaki isimlerle reçete çıktılarındaki isimlerin birebir aynı olması gerekmektedir. Evlilik nedeni ile soyadı değişikliği yaşayan hastaların provizyon sisteminde de bilgileri güncellenmelidir.

3- Lipid düşürücü ilaçların kullanım ilkelerinde ilaca başlanma kriterlerinde belirtilen LDL düzeyinin 160 mg/dl’ın üstünde olması durumuna dikkat edilmeli, 160 mg/dl kabul edilmemeli, 160,1 mg/dl ve üzerindeki değerler kabul edilmelidir.

4- Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanlığı Nöroloji bilim dalının yan uzmanlık alanı değildir, ayrı bir uzmanlık dalıdır.

22.06.2009

1) Raporlu verilmesi gereken her ilaç pratisyen hekimin yazdığı reçeteyle ödenmeyebilir. Raporlu olduğu halde uzman ya da ilgili uzman reçetesiyle ödenen ilaçlar vardır. (Örneğin: Pletal, Fosamax, Pegasys gibi)

2) İtiraz dilekçelerine kesinti yapılan reçetenize ilişkin ek belgeniz varsa lütfen onu da ekleyiniz. Örneğin 3 hekim raporuyla verilmesi gereken bir ilaç tek hekim raporuyla verdiğiniz için kesilmiş ise hastanın elinde 3 hekim raporu varsa onu itiraz dilekçenizle birlikte hemen Kurum’a iletiniz.

3) Sekonder infertilite teşhisi kesinlikle ödenmemektedir.
- IUI tedavisi için tüp bebek tedavisi kriterleri aynen geçerlidir. Raporlara dikkat ediniz.
- Klasik ovülasyonda 3.basamak şartı yoktur.

4) Eau de goulard çeşme suyuyla hazırlanan bir preparattır. Provizyona majistral ilaç işlerken “çeşme suyu”nun kayıtlarda olmaması nedeniyle eczacı distile suyu tıklamaktadır. Bu da kesintiye neden olmaktadır. Provizyonda gerekli düzenleme yapılana kadar çeşme suyu kullanılarak hazırlanan preparatların su ilave edilmeden provizyona kaydedilmesi gerekmektedir.

5) SUT’un 12.7.13. İnterferon kullanım İlkeleri maddesinin A) Kronik viral hepatitlerde alfa interferon kullanım ilkeleri bendinin Kronik Hepatit B Başlığında yer alan

104 kopya/ml = 2.000 ıu/ml
105 kopya/ml = 20.000 ıu/ml anlamına gelmektedir. Reçete karşılarken lütfen dikkat ediniz.

12.7.13. İnterferon kullanım İlkeleri
A) Kronik viral hepatitlerde alfa interferon kullanım ilkeleri
1) Kronik hepatit B'de;
a) Biyopsi ile “kronik aktif hepatit” (KNODELL aktivite indeksi 4’ün üzerinde veya fibrozis skoru 2 ve daha üzerinde) tanısı konmuş ve HBV DNA pozitif [HBe Ag negatif olanlarda, 104 kopya/ml (2.000IU/ml) ve üzerinde; HBe Ag pozitif olanlarda ise 105 kopya/ml (20.000IU/ml) ve üzerinde] olanlarda, bu durumları gösteren ilaç kullanım uzman hekim raporuna istinaden konvansiyonel veya pegil interferon tedavisine başlanabilir.


6) Herhangi bir düzeltme veya sorun için SGK’dan eczanenizi arayan kişinin adı ve soyadını not edip, Kurum’a bu bilgi ile başvurunuz.
 

Endikasyon dışı ilaç kullanım raporu genelgesi

( 27.03.2009) ÖRNEKLEME YÖNTEMİ VE KONTROL EDİLEN REÇETELERDEKİ KESİNTİLER HAKKINDA

·      Provizyon sisteminde reçete giriş ekranını açtığınızda mavi pencere şeklinde “özel mesajınız var. Lütfen mesaj görme kısmına geçiniz” şeklinde uyarıyla karşılaştığınızda hemen soldaki menüden ‘mesaj görme’yi tıklayın. Örnekleme usulü incelenen döküm no’su ve inceleme sonucu size bildirilecek. Eğer kesintiniz söz konusuysa aynı pencerenin altına döküm no yazarak kesinti ve iade nedenlerini görebilirsiniz.

·  Kesinti oranınız % 5 ve üzeri ise reçetelerinizin tamamının incelenmesini isteme hakkına sahipsiniz. Bu oranın % 5’in altında olması durumunda kesinti yapılan reçete ile ilgili itirazda bulunabilirsiniz. Her iki durumda da Kurumca itirazınızın değerlendirilebilmesi ve kendi ekranlarının konuyla ilgili bölümünün açık kalabilmesi için başvurunun mutlaka 5 işgünü içerisinde gerçekleşmesi gerekmektedir. ( 5 iş günü içinde gerçekleşmeyen itirazlar Kurum tarafından hiçbir şekilde değerlendirilememektedir. )
·    2007 ve 2008 Protokolleri’nin 4.3. maddesi reçetelerimizin örnekleme yöntemiyle inceleneceği hususunu içermektedir.
     13.06.2007 tarihli örnekleme genelgesi için tıklayınız
     04.07.2007 tarihli ek genelge için tıklayınız
     01.08.2008 tarihli örnekleme genelgesi için tıklayınız
     12.03.2009 tarihli örnekleme genelgesi için tıklayınız
    
·  SUT’un 12.2. maddesinin 5.bendine istinaden karşılanan reçetelerde tedavi süresinin belirtilmesi ve maddede belirtilen teşhislerin bulunması zorunludur.

12.2. Reçetelere yazılabilecek ilaç miktarı
(5) Sağlık raporu aranmaksızın:
1.Menopozda ve/veya disfonksiyonel uterin kanamalarda kullanılan ilaçlar, SUT ve eki listelerdeki özel düzenlemeler hariç olmak üzere, kadın hastalıkları ve doğum uzman hekimleri veya aile hekimliği uzman hekimleri tarafından en fazla üç aylık tedavi dozunda,
 
2.Yanıklar, anemiler, sistemik olmayan mantar enfeksiyonları, reflü ve GIS ülserlerinde kullanılan ilaçlar; yalnız dermatoloji uzman hekimlerince reçete edilebilen oral retinoidler, taburcu edilen hastaların idame tedavisi için düzenlenen reçetelere yazılan ilaçlar, hekim tarafından tedavi süresi belirtilmek kaydıyla en fazla bir aylık dozda reçete edildiği takdirde bedeli ödenir.

Örnek 1:
Lansor 30 mg 14 tb. Miyalji teşhisiyle 1 aylık tedavi süresi belirtilerek 3 kutu yazıldığında reflü ve GIS ülserinde kullanılan ilaçlar kapsamında ilgili bir teşhis yazmadığı için, yan etkileri önlemek için kullanıldığı değerlendirilerek 1 kutu ödenir, 2 kutuya kesinti uygulanır.

Örnek 2:
Ferro sanol düodenal cap gebelik teşhisiyle 1 aylık tedavi süresi belirtilerek 3 kutu yazıldığında anemi teşhisi yazmadığı için prospektüse istinaden 1 kutu ödenerek 2 kutusuna kesinti uygulanır.

Örnek 3:
Progestan cap. Abortus teşhisiyle 1 aylık tedavi süresi belirtilerek 3 kutu yazıldığında ancak 1 kutu ödenir, 2 kutu ilaç kesintiye uğrar. Menapoz ve/veya disfonksiyonel uterin kanaması teşhisiyle tedavi süresi belirtilerek 3 aylık ilaç ödenir.
·   Reçetede raporlu ilaçlar haricinde 4 kalemden fazla ilaç yazılmış ise istenilen 4 kalem ilaç seçilebilmektedir.
·  Reçetede tanımlanan ilacın tam olarak yazılması gerekmektedir. Örneğin Diovan 80 mg/12,5 mg yazılı reçetelere Co-diovan 80 mg verildiği görülmüştür. Bu tür hatalı yazılmış reçetelerin karşılanmayıp hekimler tarafından düzeltilmesi gerekmektedir.

·  Majistral ilaçların sisteme kaydı sırasında şu olaylara dikkat edilmelidir.
a) Herhangi bir etken maddeden sisteme örneğin 3,5 gr. X maddesinden kayıt edecekken “Kurum zararı yoktur” diye düşünülerek 3 gr. Kayıt edilirse tüm majistral ilaç kesintiye uğramaktadır. Sistemde mg butonu vardır. Bu yüzden 3.500 mg kayıt edilmelidir.

b) Tamamlanarak hazırlanan çözeltilerde tamamlanacak miktar toplam etken maddeden düşülerek sisteme kaydı yapılmalıdır. Örneğin % 1’lik eau de boric sisteme kaydı yapılacaksa 1 gr. Borik asit 99 gr. distile su olarak kayıt edilmelidir. ( Hazırlanan preparatların Tozlar, Likitler, Bölünmüş Tozlar – Sert Kapsüller ve Pastiller – Soğukta Hazırlanan Çözeltiler - Sıcakta Hazırlanan Çözeltiler – Dahilen ve Haricen Kullanılan Yağlı, Yarı Katı ve Katı Farmasötik Formüller olup olmadığına dikkat edilerek işlem yapılmalıdır. Borik asit ancak sıcak suda çözündüğünden sıcakta hazırlanan çözeltiler bölümü işaretlenerek majistral ilaç reçetesi işlenmelidir.)

c) Majistral ilaçlarda yazılabilecek ilaç miktarı SUT’un 12.2 maddesinin 1. bendinde açıklanmıştır.
12.2. Reçetelere yazılabilecek ilaç miktarı
 
(1) “Ayaktan yapılan tedavilerde, 12.3 üncü maddede belirtilen durumlar dışında, bir reçetede en fazla dört kalem ilaç yazılır ve her kalem ilaçtan bir kutunun (ilaçların parenteral ve topikal formları ile 12.5 inci maddede belirtilen durumlar hariç) bedeli ödenir. Parenteral formlar ile majistrallerin reçeteye yazılması durumunda en fazla 10 günlük tedavi bedeli ödenir. Reçetede mutlak surette günlük kullanım dozu belirtilecektir. Majistraller en fazla 10 günlük tedavi dozunda reçetelendirilebilecek olup, bu durum ve tedavi amaçlı olduğu hekim tarafından reçete üzerinde belirtilecektir.”

·    Sadece üre içeren preparatlarda “ihtiyozis ve kseroderma” endikasyonları zorunluluğu vardır. Ancak üre içeren kombinasyon preparatlar için bu endikasyonların olması zorunlu değildir.

·   Mg. ve ambalaj formu belirtilmeyen ilaçlarda aynı mg da etken madde içeren formların en küçüğü (az adetli, ml’li olan) farklı mg etken madde içeren ilaçlarda düşük mg’lı olanı verilecektir. Örneğin Nexium 40 mg yazıldıysa Nexium 40 mg 14 tb., Lansor tb. yazıldıysa Lansor 15 mg. 30 tb. verilmelidir.

 

02.03.2009

1- Ayaktan tedavide demir preparatları, akne preparatlarında, mide ilaçlarında birden çok kutu reçetelendirilmişse mutlaka tedavi süresi belirtilmelidir.

2- Üre preparatları sadece ihtiyozis ve kseroderma endikasyonlarında ödenir.

3- Reçetede tanımlanan ilacın tam olarak yazılması gerekmektedir. Örneğin Diovan 80 mg/12,5 mg yazılı reçetelere Co-diovan 80 mg verildiği görülmüştür. Bu tür hatalı yazılmış reçetelerin karşılanmayıp hekimler tarafından düzeltilmesi önemle rica olunur.

4- Formu belirtilmeyen ilaçlarda en düşük formun verilmesi esastır. Örneğin Lansor yazıldıysa 15 mg'lık formun verilmesi gibi.


25 Aralık 2009     Okunma Sayısı : 6471