Stok Zararlarımızı Karşılamayan İlaç Firmalarına Yönelik İade Sürecini Başlatıyoruz

Değerli Meslektaşlarımız,

Bilindiği üzere 11.12.2010 tarih ve 27782 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliği gereğince 18.12.2010 tarihinden itibaren yürürlüğe giren kamu kurum iskontoları ve referans fiyat değişiklikleri sonucu oluşan ilaç fiyat düşüşleri nedeniyle yeni bir eczane stok zararı süreci yaşanmaktadır.

11 Aralık 2010 tarihinden bu yana geçen 15 günlük süreçte eczanelerin stok zararlarının karşılanmasına yönelik somut bir gelişme sağlanamadığı görülmektedir.

Yönetim Kurulu’muz 15 Aralık 2010 tarihinde yaptığı duyuru ile meslektaşlarımızdan İlaç Takip Sistemi üzerinden stok bildirimi yapılmamasını talep etmiş ve Bursa genelinde 698 meslektaşımız İlaç Takip Sistemi üzerinden değil Bursa Eczacı Odası’nın belirleyeceği yöntemle stok zararlarının telafi edilmesini talep ettiklerini tarafımıza beyan etmişlerdir.

Bu meslektaşlarımızın eczanelerinde oluşan stok zararlarının karşılanmasına yönelik ilaç sektörünün temsilcileriyle yürütülen bir dizi toplantı sonucu aşağıda yer alan uygulama adımlarının atılması zorunluluğu doğmuştur.

İlaç firmalarını temsil eden İEİS, AİFD ve TİSD yöneticileriyle görüşülmüş ve eczane stok zararlarının 45-30-15 gün yöntemi ile karşılanması talep edilmiştir. Bu talep ilgili dernek ve sendika tarafından üyesi olan tüm ilaç firmalarına iletilmiştir. İlgili ilaç firmalarının yönteme ilişkin kararlarını ivedilikle Bursa Eczacı Odası’na bildirmeleri istenmiştir. Olumlu yönde bildirimde bulunan ilaç firmalarının ilaçları iade işleminin dışında tutulacaktır.

Yaptığımız çalışmada sadece kamu kurum iskontosu artışı nedeniyle eczane stoklarında oluşacak toplam 2796 kalem ilaç, 10.12.2010 ve 17.12.2010 tarihli referans fiyat uygulaması nedeniyle 271 kalem olmak üzere toplam 3067 kalem ilaç üzerinden iade ilaç listesi oluşturulmuştur.


İLAÇ İADELERİNDE UYGULANACAK YÖNTEM

Meslektaşlarımızın öncelikle web sayfamız üzerinden iade ilaç listesini bilgisayarlarına indirip listede bulunan ilaçlara ait bildirimlerini reel olarak girmeleri ve listeye kaydedilecek ilaçların kutularının zarar görmemiş, miadı dolmamış olmasına dikkat etmeleri gerekmektedir. Bu tür ilaçlar dağıtım kanallarınca yapılacak kontrollerde tespit edildiğinde eczanelere geri gönderilecektir.

Üyelerimiz ilaç iade bildirim listesini 27 Aralık 2010 Pazartesi akşamı saat 21.00’e kadar tamamlayarak iade ilaç bildirim listesi hazırlama kılavuzunda belirtildiği şekilde gönderide bulunacaklardır.

İade ilaç listesi Excel formatında ve firma bazında hazırlanmıştır. Bildirimlerin listeye işlenmesinden sonra ilaç iade sürecine ilişkin firma bazında hazırlanacak listeler,  koli hazırlama, iade faturası düzenleme vb. uygulamalarla ile ilgili teknik detaylar Bursa Eczacı Odası tarafından 27 Aralık Pazartesi akşamı duyurulacaktır.


28-29-30 Aralık tarihlerinde 3 gün süresince belirlenen ilaç firmalarına ait stoklar dağıtım kanallarına gönderilecektir.

Excell Dosyasına web sayfasının sağ tarafındaki üye girişi bölümünden ulaşabilirsiniz.

Meslektaşlarımıza önemle duyurulur.

BURSA ECZACI ODASI
YÖNETİM KURULU

 


24 Aralık 2010     Okunma Sayısı : 1096