Stok Zararlarımızın Karşılanması Sürecini Başlatıyoruz

Bilindiği üzere 18 Aralık 2010 tarihinde yürürlüğe giren Kamu Kurum İskontosu yükseltilmesi nedeniyle 3 bini aşkın ilaçta stok zararı oluşmuştur.

Stok zararlarının ilaç firmaları tarafından karşılanması sürecinde Türkiye genelinde 15 bin eczacı Türk Eczacıları Birliği’nin yönlendirmesi ile İlaç Takip Sistemi üzerinden bildirim yaparak zararlarının karşılanmasını talep ederken, 9 bine yakın eczacı, içinde Bursa Eczacı Odası’nın da bulunduğu bazı Bölge Eczacı Odaları'nın duyuruları ile İlaç Takip Sistemi’ne stok bildiriminde bulunmamıştır.

İlaç Takip Sistemi’ne stok bildiriminde bulunmayan eczacıların stok zararlarının karşılanması için ilaç sanayisinin temsilcileriyle yapılan görüşmelerde, geriye dönük 45-30-15 gün yönteminin uygulanması talep edilmiştir. Yapılan görüşmelerde ilaç sanayisinin temsilcileri de stok zararlarının eczaneler arasında ayrım yapılmaksızın karşılanacağını ifade etmişlerdir.

Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti 21 Ocak 2011 tarihinde yaptığı duyuruda da İlaçta Durum Komisyonu tarafından İTS’ye stok bildiriminde bulunmayan meslektaşlarımıza yönelik çalışma yapılmakta olduğunu, sektör bileşenleriyle görüşülerek yapılacak işlemlerin ayrıca duyurulacağını ve bu grup meslektaşlarımızın kesinlikle mağdur edilmeyeceğini belirtmiştir.

Yapılan açıklamalara rağmen İTS’ye stok bildiriminde bulunmayan eczacıların stok zararlarının karşılanmasına yönelik somut bir adım bugüne kadar atılamamıştır.

Bu nedenle son gelişmeleri değerlendiren Bursa Eczacı Odası Yönetim Kurulu, sürecin başından itibaren önerdiği geriye dönük 45-30-15 gün yönteminin uygulanmasına yönelik bir dizi karar almış ve eczacı kooperatifleri ve dağıtım kanallarının merkez temsilcilerine iletmiştir.

Alınan kararlar yönünde izlenecek adımlar aşağıda yer almaktadır:

1- İlaç Takip Sistemi üzerinden stok bildiriminde bulunmayan eczanelerin listesi Bursa Eczacı Odası tarafından Bursa’da faaliyette bulunan eczacı kooperatifi ve dağıtım kanallarına iletilecektir.

2- Eczacı kooperatifi ve dağıtım kanalları bu listelerde yer alan eczanelerin stok zararlarını geriye dönük 45-30-15 gün yöntemine göre ilaç firması bazında belirleyerek Bursa Eczacı Odası’na 31 Ocak 2011 Pazartesi akşamına kadar göndereceklerdir.

3- Eczacı kooperatifi ve dağıtım kanallarından gelen bilgiler Bursa Eczacı Odası tarafından düzenlenerek eczacılara iletilecek ve fiyat farkı faturalarının kesilmesi sağlanacaktır.

4- Hazırlanan fiyat farkı faturaları eczacılar tarafından ilgili eczacı kooperatifi ve dağıtım kanallarına gönderilecektir.

5- Eczacı kooperatifi ve dağıtım kanalları eczacılar tarafından gönderilen faturalarda yer alan bilgileri ilaç firmalarına gönderecek ve gerekli uzlaşı sağlandıktan sonra bu fatura bedelleri eczanelerin borçlarından düşülecektir.

Türkiye genelinde bireysel olarak İlaç Takip Sistemi’ne  stok bildiriminde bulunmayan eczacılar da bulundukları il ve ilçelerdeki çalıştıkları eczacı kooperatifleri ve dağıtım kanallarından geriye dönük 45-30-15 gün yöntemiyle hesaplanacak stok zararı bilgilerini alarak fiyat farkı faturalarını hazırlayabileceklerdir. İlaç Takip Sistemi’ne stok bildiriminde bulunup/bulunmadığına ilişkin karasızlığı olan eczanelerin belirlenmesine yönelik katkı sağlanacaktır.

Eczacı kamuoyuna önemle duyurulur.


26 Ocak 2011     Okunma Sayısı : 1079