Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti İlaç Takip Sistemine Stok Bildirimini Açık Tutarak Usulsüzlük Yapmıştır

Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti İlaç Takip Sistemine Stok Bildirimini Açık Tutarak Usulsüzlük Yapmıştır

 

Yeni Kamu Kurum İskontolarının uygulanması için gerekli 5 iş günlük geçiş süresi 17 Aralık 2010 Cuma gecesi saat 24.00'te dolmasına ve eczanelere yeni iskonto oranlı ilaçlar gönderilmeye başlanmasına rağmen, T. E.B. Merkez Heyeti meslektaşlarımızın İlaç Takip Sistemine stok bildirimi yapmasına yönelik anlaşılmaz ısrarını sürdürmüş ve 18 Aralık 2010 Cumartesi sabahı Bölge Eczacı Odaları yöneticilerine cep mesajı göndererek, hafta sonunda da kayıt yapılacağının üyelere el altından duyurulmasını talep etmiştir. 20 Aralık 2010 Pazartesi sabah saat 08.00'e kadar(!) sistemin bildirime açık tutulacağı ifade edilmiştir.

T.E.B. Merkez Heyeti'nin bu anlamakta güçlük çektiğimiz kayıt yaptırma hırsı ile meslektaşlarımızı usulsüz bir işlem yapmaya yönlendirmiş ve haksız kazanç sağlama peşinde olanlara ise fırsat sağlamıştır. T.E.B. Merkez Heyeti bu uygulaması ile Cumartesi ve Pazar günleri düşük iskontolu fatura edilen ürünlerin İlaç Takip Sistemine kaydının önünü açarak, bu ürünler için de ilaç sanayisinden Kamu Kurum İskontosu farkı talep edilebilmesini sağlamıştır.

Sürecin başlangıcından bu yana ısrarla karşı çıktığımız İlaç Takip Sistemine stok bildirimi yapılması yönteminin ne kadar anlamsız ve uygulanamaz bir yöntem olduğu T.E.B. Merkez Heyeti'nin bu usulsüz uygulaması ile bizzat kendileri tarafından da teyit edilmiştir. T.E.B. Merkez Heyeti'ne üye ve destek vermiş olan bazı Bölge Eczacı Odalarının da onaylamadığı bu yöntemin geldiği nokta, konunun T.E.B. Merkez Heyeti'ndeki tüm üyelerce yeterince tartışıp değerlendirerek ortak bir davranış modeli oluşturulamamış olmasının sonucudur.

İlaç firmalarının bir an önce başlatması gereken ve beklenen uygulama, tarafımızca talep edilen geriye dönük 45-30-15 günlük ilaç alımları üzerinden eczacı stok zararlarını eczacı kooperatifleri ve dağıtım kanalları aracılığı ile eczacıya geri ödemeleri şeklinde olmalıdır.

İlaç Takip Sistemi üzerinden eczane stok zararlarını belirleme yöntemi artık T.E.B. Merkez Heyeti tarafından usulsüzlüğe dönüştürülmüş çıkmaz bir yoldur.

Kamuoyuna önemle duyurulur.

Saygılarımızla,

Bursa Eczacı Odası
Yönetim Kurulu

 


20 Aralık 2010     Okunma Sayısı : 1655